Historie

125 jaar De Roos Mode- en Comfortschoenen voor het hele gezin

 

historie-192x300

De Roos Modeschoenen is een begrip in Klundert en omgeving. Overgrootvader Antonius De Roos begon volgens de verhalen al in 1896 een schoenmakerij in Standdaarbuiten. Later spreiden de schoenenzaken van De Roos zich over diverse plaatsen in de regio. Achterkleinzoon Ed runt inmiddels de zaak in Klundert. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel dateert van 1933. Officieel kan in 2023 het 90-jarig bestaan van de zaak gevierd worden. Als we kijken naar de datum dat overgrootvader Antonius begonnen is, dan hebben we dus al 125 jaar De Roos Schoenen in deze regio.

Toen overgrootvader Antonius de Roos begon in Standdaarbuiten was het voornamelijk een schoenmakerij, waar later ook een kleine winkel bij is gekomen voor nieuw schoeisel. Inmiddels is dat helemaal andersom: de schoenenwinkel in Klundert is een royale moderne schoenenwinkel en achter de winkel nog een kleine reparatieruimte en daarbij nog een flinke opslag- en voorraadruimte.

Stukje geschiedenis

Het verhaal van Schoenenzaak De Roos is dus in 1896 begonnen in Standdaarbuiten met het reparatiebedrijf van Antonius de Roos. Zijn zonen Kees en Harry leerden het schoenmakersvak van vader Antonius. In 1928 verhuist Kees naar Klundert en start daar een schoenwinkel en reparatiebedrijf aan de Molenstraat aan de overkant van de rooms-katholieke kerk, waar toen aan die kant van de straat ook winkelpanden en woonhuizen stonden. De grote verwoesting van Klundert aan het einde van de oorlogsjaren heeft er voor gezorgd dat het gezin van Kees verkast is naar Breda. In de loop der jaren hebben Kees en zijn zonen op diverse locaties in Breda schoenenzaken gehad. Op de Ginnekenweg in Breda is nog steeds een schoenenzaak met de naam De Roos gevestigd, alhoewel deze zaak sinds 2006 overgedragen is aan iemand buiten de familie.

Harry, de andere zoon van Antonius is in 1933 met een schoenmakerij begonnen in het dorp Moerdijk. In 1942 werd daar zoon Daan geboren. Net na de oorlog in 1945 is Harry verhuisd naar Klundert, eerst naar het pand van broer Kees en vanaf 1951 met een voor die tijd moderne schoenwinkel met schoenmakerij op het huidige adres aan de Molenstraat.

 

Groeiende winkel in Klundert

In gesprek met Daan en Ed de Roos is wel duidelijk dat vader en zoon trots zijn op hun familiebedrijf, alhoewel Daan als jonge jongen liever iets anders was gaan doen. “Ik wilde het liefst timmerman worden, maar de knecht van vader stopte er mee en toen moest ik in de zaak komen helpen. Ik zat toen op de Ambachtsschool, maar moest daarmee stoppen. Uiteindelijk ben ik in de zaak blijven hangen en heb ik deze later overgenomen van mijn vader”, vertelt Daan. Ondertussen heeft Daan wel diverse opleidingen gevolgd om het vak te leren. “Ik heb het diploma schoenmakerij en het winkeliersdiploma, dat moesten we in die tijd nog hebben om een eigen zaak te kunnen runnen.”

In 1966 is Daan getrouwd met Ad. “Mijn vrouw had al een middenstandsdiploma, dat hoefde ik toen niet meer te halen. Samen hebben we hele fijne jaren gehad in onze winkel. Ad runde de winkel en ik was voornamelijk in de schoenmakerij te vinden. Dat was toen nog allemaal veel groter dan nu. De mensen lieten nog vaak hun schoenen repareren of in ieder geval wat oplappen, zodat ze er nog even mee door konden. Nu is de schoenenbranche ook veel meer aan mode onderhevig en is de schoenmakerij alleen nog een service-onderdeel van de winkel.”

 

Van overgrootvader Antonius naar achterkleinzoon Ed

In 1968 worden Daan en Ad verblijd met de geboorte van zoon Ed. De geschiedenis herhaalt zich. Als kind was Ed al vaak te vinden bij zijn ouders in de schoenenzaak. Een groot verschil was wel de opleiding voor het vak. Moest Daan al vroeg van school en helpen in de zaak, waarbij in de vrije uurtjes de nodige papieren werden gehaald, heeft Ed wel een volledige schoolopleiding gevolgd. “Ik heb de opleiding detailhandel gedaan, het vakdiploma gehaald en het ondernemersdiploma. Na mijn studie heb ik eerst een jaar gewerkt in Eindhoven en daarna ben ik in onze familiezaak in Klundert gaan werken samen met mijn ouders”, vertelt Ed, “het schoenenvak is me met de paplepel ingegoten en ik vind het nog steeds een geweldig vak.”

 

Klantvriendelijk en servicegericht

In 1994 trouwt Ed met Antoinette en sindsdien runt hij samen met zijn vrouw de hele zaak. Inmiddels zijn er al heel wat verbouwingen geweest en nu is het een royale winkel, een overzichtelijke zaak met een mooie uitstalling van de diverse soorten en maten schoenen voor dames, heren en kinderen. Ook is er een ruim assortiment wandelschoenen en aanverwante artikelen van onder andere het merk LOWA.
Naast Ed en Antoinette werken er nog twee medewerkers parttime in de winkel.

“Natuurlijk houden we rekening met de modetrends. we zijn echter geen trendsetters, maar meer trendvolgers, waarbij we ons met name richten op comfort en bestaat de collectie voor het merendeel uit schoenen met verwisselbare binnenzolen, zodat ook klanten met steunzolen een ruime keus hebben. En we vinden klantvriendelijkheid en service heel belangrijk. Alle klanten worden persoonlijk geholpen en waar nodig geven wij ze deskundig advies.”

Een echte specialiteit in de Klundertse schoenenwinkel zijn de kinderschoenen. “Voor kinderen hebben we natuurlijk allerlei hippe schoenen, en vanaf het volgende voorjaar met een shop-in-shop van Shoesme. Ik heb naast de nodige vakopleidingen ook een cursus podologie gedaan. We hebben hier in de zaak apparatuur om de voeten op deskundige manier op te meten en zo kunnen we onze kleine klanten ook het beste advies geven. Kwaliteit, maatwerk en comfort, ook voor onze jongste klantjes”, aldus Ed.

 

Grote winkel, kleine schoenmakerij

Vader Daan helpt nog steeds regelmatig in de schoenmakerij. “Dat doe ik nog steeds met heel veel plezier en het houdt me lekker bezig”, vindt Daan. Samen met Ed zorgen zij dat schoenen voorzien worden van nieuwe zolen of hakken, het herstellen van stiksels of het repareren van het binnenwerk. Voor Daan is het schoenmakersvak altijd het belangrijkste geweest. “Ik ben het liefste bezig in de werkplaats. De winkel was meer het domein van mijn vrouw Ad.”

Toen Ed en Antoinette de zaak helemaal overgenomen hebben, heeft Ad zich teruggetrokken en laat zij de winkel helemaal over aan Ed en Antoinette. “Ik mis het nog wel eens, want ik vond het altijd echt leuk om in de winkel bezig te zijn, dat was m’n lust en m’n leven, maar het is goed zo”,  vult Ad aan.

. Maar in tegenstelling tot zijn vader vindt Ed wat afwisseling juist wel leuk en is ook  vooral in de winkel te vinden. “Die reparaties dat is tegenwoordig meer service voor de klant en maar een klein deel van onze schoenenzaak. Het blijft leuk om hier zo samen met mijn vader lekker bezig te zijn, maar ik ben ook graag in de winkel samen met Antoinette of met de andere dames die hier in de winkel werken. Het klantencontact vind ik zelf ook heel belangrijk.”

 

Inkoop assortiment

Kwamen vroeger de vertegenwoordigers met schoenmonsters bij de schoenenwinkels zelf langs, nu wordt de inkoop voornamelijk gedaan in het  schoenencentrum in Nieuwegein. “Daar gaan we per seizoen zeker zo’n zes a zeven keer naar toe. We hebben onze vaste merken, zoals bijvoorbeeld Gabor, Rieker en Mephisto, maar we hebben natuurlijk ook andere merken. We willen onze klanten een aantrekkelijk assortiment bieden in een goede prijs- en kwaliteitverhouding.”

Uiteraard zijn er elk seizoen ook restanten. “Twee keer per jaar hebben we een uitverkoopactie met leuke aanbiedingen. Maar we hebben bijvoorbeeld ook wel eens een restpartij meegegeven aan een neef van ons, die een speciaal project had opgezet in Gambia. Daar hebben we heel wat kinderen blij kunnen maken met onze schoenen.”

 

Toekomstplannen

Ed en Antoinette hopen nog lang door te mogen gaan met hun schoenenzaak in Klundert. “Samen hebben wij twee dochters, maar die hebben allebei voor een andere richting gekozen. En dat mag natuurlijk, daarin hebben wij ze helemaal vrij gelaten. We hopen samen nog lang te mogen ondernemen in Klundert. Inmiddels zijn er in de regio praktisch geen schoenenwinkels meer en zijn wij in deze contreien eigenlijk nog de enige echte schoenenzaak. Natuurlijk merken wij ook de concurrentie van internet, maar we hebben een leuke klantenkring, die zich graag laat helpen en adviseren in de winkel. Hele gezinnen stappen hier regelmatig binnen. En mensen die hier vroeger als kind kwamen met hun ouders, komen nu met hun kinderen om de voeten te laten meten en schoenen te passen.”

Maar het assortiment is tegenwoordig niet alleen meer schoenen. “We verkopen bijvoorbeeld ook heerlijke pantoffels, we hebben een mooie tassencollectie en natuurlijk verkopen we de nodige onderhoudsmiddelen. Door een breed assortiment aan te bieden hopen we dat de mensen uit de hele regio ons weten te vinden. Met royale parkeerruimte voor de deur zitten we hier op een ideale locatie”, aldus Ed en Antoinette de Roos.

Bron: Klundert Magazine  (geschreven door Anjo van Tilborg)